Sprowadzenie Układu Ciągłego do Układów Dyskretnych w Przypadku Uderzenia Masy w Pręt o Zmiennym Przekroju - W. Nadolski; A. Pielorz (Engineering Transactions, 1976)
W pracy przeprowadzono próbuję sprowadzenia układu ciągłego, jakim jest pręt o skończonej długości i zmiennym przekroju uderzany wzdłużnie masą, do układu modeli dyskretnych o jednym i dwóch stopniach swobody. Wyznaczono wartości zastępczych częstości drgań, sztywności i mas układów dyskretnych wykorzystując wzory analityczne przemieszczeń i prędkości pręta. Ponadto, przy wyznaczaniu zastępczych wartości parametrów, wymagano, aby układy dyskretne z pewnym przybliżeniem opisywały przemieszczenia rozpatrywanych przekrojów pręta.