Procjena spremnosti društava za upravljanje fondovima na primjenu ESG kriterija u investicijskim strategijama u Republici Hrvatskoj - Josip Visković; Dora Kezić (Elektronički Zbornik Radova Veleučilišta u Šibeniku, 2025)
Svijest o utjecaju poslovnih aktivnosti na okoliš i društvo postaje sve značajnija u suvremenom poslovnom okruženju, dok strategije upravljanja koje uključuju ekološke, socijalne i upravljačke (ESG) kriterije sve više dobivaju na važnosti kao ključni čimbenici dugoročnog uspjeha. Svrha i cilj ovog rada jest teorijski i empirijski istražiti stavove ključnih upravitelja društava za upravljanje fondovima u Republici Hrvatskoj o integraciji ESG kriterija u investicijske strategije, s ciljem definiranja njihove predanosti ulaganju u ESG fondove, podataka koje koriste pri donošenju investicijskih odluka, kao i očekivanjima o performansama takvih ulaganja. Korištenjem anketnog upitnika provedenog među menadžerima investicijskih fondova, ovaj rad doprinosi boljem razumijevanju trenutačne razine spremnosti i izazova s kojima se društva suočavaju u integraciji ESG kriterija u investicijske strategije. Ključni nalazi ukazuju da su društva za upravljanje fondovima u Republici Hrvatskoj spremna, ali umjereno predana integraciji ESG kriterija, koja je primarno uvjetovana nametnutom regulativom. Pri tome odlukama ne pristupaju holistički, već naglasak stavljaju na okolišne aspekte strategije. Kao glavni izazov u korištenju primarnih podataka identificirana je vremenska neefikasnost, a u određenoj mjeri istaknuti su i dostupnost podataka te standardizacija i usporedivost. Upravo zbog toga većina društava temelji svoje odluke o ulaganju u ESG fondove na analizama provedenim na razini sektora ili pojedinih kompanija, pri čemu neki koriste modele ESG rejting agencija koje su ponekad upitne zbog svoje netransparentnosti. Konačno, ESG fondovi su još uvijek relativno novi na hrvatskom tržištu i trenutačno ne ostvaruju značajne financijske prinose, zbog čega je prisutna određena skeptičnost u pogledu njihovih dugoročnih financijskih performansi u odnosu na klasične fondove.