Zgodovinska etnozoologija Gabriela Majcna - Peter Simonič (Svetovi, 2023)
Članek poskuša razumeti referenčno polje poljudno pisane knjige Gabriela Majcna Zgodovina domačih živali in pitomih rastlin (1927), ki je prvo tovrstno delo na področju slovenskega zgodovinopisja in etnologije. Najprej predstavi raziskovalne in družbene aktivnosti avtorja, potem naniza in ovrednoti vsebinske sklope njegove knjige, nato pa s primerjavo pomembnejših naravoslovnih oz. zooloških del iz 19. stoletja razkriva avtorske in teoretske vplive na Majcnovo pisanje.