Yapay Zeka Çağında Yeni Medyanın Dönüşümü: Deniz YenginileSöyleşi - Feyyaz Fırat (Yeni Medya, 2025)
Yeni medyanın yapay zeka çağındaki tanımı sizce nasıl evrildi?Yeni medya dijitalleşme ve internetin yaygınlaşmasıyla oluşan, interaktif, çoklu platformlara dayalı, kullanıcı merkezli ve etkileşimli bir ortam sunmaktadır. Geleneksel medyadan farklı olarak, yeni medya kullanıcıların içerik üretimine katılmasını, paylaşmasını ve etkileşimde bulunmasını mümkün kılmış, zaman ve mekan algısının değişmesine neden olmuştur. Teknolojik gelişmeler ışığında yeni olarak tanımladığımız bu kavram artık günümüzün teknolojisidir. Dolayısıyla geleceğin anahtar teknoloji olan yapay zeka ile yeni medya kavramı da değişmek ve dönüşmek zorundadır. Hayatımızın her alanında yer alacak olan yapay zeka, yeni medyanın içerik üretiminden dağıtımına kadar her aşamada etkili bir rol üstlenerek, medyanın tanımını daha kişiselleştirilmiş, otomatize ve veri odaklı bir çerçeveye taşıyacağı düşünülmektedir. Yeni medya, ilk olarak kullanıcı etkileşimi, dijitallik, hız ve çok yönlülük temelinde tanımlanırken; artık yapay zekayla birlikte otonom içerik üretimi, veri güdümlü iletişim ve kişiselleştirme katmanlarını da kapsayan bir yapıya dönüşmek zorunda kalmıştır. Yeni medya artık yalnızca dijital mecraları, yeni iletişim biçimlerini değil, içerik üretiminde insan dışı aktörlerin, yapay zekanın rol aldığı bir iletişim ekosistemini kapsamaktadır.