Analiza potencjału infrastruktury mieszkalnictwa oraz jej wpływ na zrównoważony rozwój regionalny ze szczególnym uwzględnieniem RPO Województwa Opolskiego 2014–2020 - Łukasz Mach (Barometr Regionalny, 2015)
W artykule przedstawiono proces badawczy mający na celu parametryzację potencjału infrastruktury mieszkalnictwa. Realizacja procesu badawczego została przeprowadzona w kilku etapach, w których do najważniejszych należy zaliczyć: identyfikację zmiennych diagnostycznych, przeprowadzenie procesu wielowymiarowego porządkowania liniowego, obliczenie dynamiki zmian, opracowanie macierzy sub-potencjałów oraz matrycy wpływu i oddziaływania. Efektem przeprowadzanych badań jest możliwość identyfikacji województw o silnej i słabej pozycji rankingowej oraz wysokiej jak i niskiej dynamice zmian. Identyfikacja stopnia rozwoju poszczególnych województw umożliwi uzyskanie kompleksowego poglądu na poziom rozwoju naszego kraju w obszarze infrastruktury mieszkalnictwa.