Primjena Trećeg panevropskog kriterijuma održivog gazdovanja šumama „Održavanje i podsticanje proizvodnih funkcija šuma” na primjeru Nacionalnog parka „Kozara” - Dragan Romčević (Glasnik Šumarskog Fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, 2019)
U radu su prikazani rezultati testiranja panevropskog kriterijuma 3 – Održavanje i podsticanje proizvodnih funkcija šuma na primjeru Nacionalnog parka „Kozara”. Indikatori kriterijuma 3 su: prirast i sječa, obla građa, ostali proizvodi iz šume (koji nisu od drveta), usluge i šume obuhvaćene planovima gazdovanja. Testiranje je izvedeno za sve propisane indikatore navedenog kriterijuma. Kao rezultat testiranja dobili smo preporuku za zakonske i institucionalne smjernice, smjernice za planiranje gazdovanja šumama i smjernice za postupke gazdovanja šumama. Testiranjem se zaklјučuje da šume Nacionalnog parka „Kozara” imaju visoke vrijednosti zapremine i zapreminskog prirasta, ali da provođenje samo sanitarnih sječa nije dovolјno za održavanje prebirne strukture ovih šuma, da se ostali proizvodi iz šume ograničeno koriste, a da usluge koje park pruža treba stalno unapređivati i pobolјšavati.