بهینه‌سازی سیستم پیش‌تصفیه‌شیمیایی با منعقدکننده‌های آهک و سولفات‌آلومینیوم جهت افزایش کارایی تصفیه‌خانه کارخانه نشاسته‌سازی - احسان هوشیار (Pizhūhish dar Bihdāsht-i Muḥīṭ., 2024)
زمینه و هدف: با توجه به بالا بودن بار آلایندگی پساب تولیدشده در کارخانه‌ی نشاسته‌سازی و حجم زیاد آن، هدف پژوهش حاضر بررسی کارایی دو منعقدکننده‌ی آهک و سولفات‌آلومینیوم در کاهش بار آلایندگی پساب نشاسته‌سازی و کمک به تصفیه‌خانه در تصفیه‌ی موفق این پساب می‌باشد.مواد و روش‌ها: این پژوهش جهت افزایش کارایی تصفیه‌خانه‌ی کارخانه‌ی نشاسته‌سازی در فارس در سال 1401 و 1402 در مدت 16 ماه انجام شد. در این مطالعه غلظت بهینه برای دو ماده‌ی منعقدکننده شامل آهک و سولفات‌آلومینیوم به‌صورت جداگانه و ترکیبی مورد بررسی قرار گرفت. فاکتورهای آلاینده مانند اکسیژن‌خواهی شیمیایی، اکسیژن‌خواهی بیوشیمیایی و غیره مورد بررسی قرار گرفت. برای تحلیل داده‌ها از نرم‌افزار 22/ SPSS آزمون دانکن استفاده شد (0/01 =α).یافته‌ها: با افزایش مصرف آهک و سولفات‌آلومینیوم از 20 میلی‌گرم در لیتر به سمت 40-60 میلی‌گرم در لیتر بازده حذف آلاینده‌ها نیز افزایش می‌یابد. تقریبا بازده کاهش تمام آلاینده‌ها در دوزهای بیشتر از 60 میلی‌گرم در لیتر ثابت بوده و در بسیاری از آن‌ها کمتر از 10 درصد بود. داده‌های بدست‌آمده نشان داد که این دو ماده اثر ترکیبی خوبی با دوز مصرف 40 میلی‌گرم در لیتر آهک و 20 میلی‌گرم در لیتر سولفات‌آلومینیوم داشتند. پس از به‌کارگیری مواد منعقدکننده سطح آلودگی و بارگذاری مواد آلی تا 65% کاهش یافت و به همین نسبت کارایی تصفیه‌خانه نیز بالاتر رفت. نتیجه‌گیری: می‌توان از فرآیند انعقاد و ته‌نشینى به کمک آهک وسولفات‌آلومینیوم به‌منظور تصفیه‌ی پساب کارخانه نشاسته‌سازى به‌خوبی استفاده کرد. این مواد ارزان و دردسترس بوده و کارخانه‌ها راغب به استفاده از آن‌ها می‌باشند.