РЕТРОСПЕКТИВНИЙ АНАЛІЗ ФУНКЦІОНУВАННЯ ФІСКАЛЬНОГО МЕХАНІЗМУ В УКРАЇНІ ТА ЙОГО АДАПТАЦІЇ ДО ЦІЛЕЙ СТАЛОГО РОЗВИТКУ - V.O. Hrebenozhko (Aktualʹnì Problemi Rozvitku Ekonomìki Regìonu, 2025)
У статті здійснено ретроспективний аналіз становлення та розвитку фіскального механізму України в контексті трансформаційних змін, що відбувалися впродовж 1991–2025 років. Метою статті є здійснення ретроспективного аналізу розвитку фіскального механізму в Україні з 1991 по 2025 рік з метою виявлення ключових етапів трансформації, чинників впливу та системних проблем, а також формування методологічних засад для його подальшого вдосконалення у контексті викликів сталого розвитку. Для досягнення мети дослідження використовувалися такі методи: історико-логічний метод для послідовного аналізу еволюції фіскального механізму в контексті економічних і політичних змін; порівняльний аналіз для зіставлення основних характеристик фіскальної політики на різних етапах розвитку; метод системного підходу для визначення структури фіскального механізму як цілісної системи з урахуванням взаємозв’язків між його елементами. На основі періодизації виділено ключові етапи еволюції фіскальної системи, зокрема: формування базових елементів після здобуття незалежності; інституційне закріплення податково-бюджетних засад; запровадження кодифікованої моделі регулювання; децентралізація фіскальних повноважень; цифровізація податкового адміністрування; адаптація до умов війни та викликів сталого розвитку. Особливу увагу приділено аналізу впливу політичних і макроекономічних факторів на функціонування фіскального механізму, а також його ролі у забезпеченні бюджетної стабільності, економічного відновлення та досягненні національних цілей сталого розвитку.