ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА МЕТОДІВ СУСПІЛЬНО-ГЕОГРАФІЧНОГО АНАЛІЗУ СИСТЕМ ТИПУ «ЦЕНТР-ПЕРИФЕРІЯ» - Ігор Пилипенко (Časopis Socìalʹno-Ekonomìčnoï Geografìï. Часопис соціально-економічної географії, 2014)
В статті проаналізовано та узагальнено методи суспільно-географічного аналізу систем типу «центр-периферія». Центро-периферійна організація геопростору – результат самоорганізації, міра його розвитку і обов’язкова передумова формування геосистем і геокомплексів. Автором запропонована типізація периферій за особливостями суб’єкт-об’єктного сприйняття: якісна (або аріорна) периферія, позиційна (топологічна) периферія, метризована (або параметрична) периферія. В роботі автором представлена узагальнена система формалізованих методів, прийомів та підходів щодо результатів поляризації геопростору з виділенням периферій та центру.