Спрощена методика вибору позиції узбережних радіотехнічних систем метрового діапазону для виявлення морських об’єктів за межею радіогоризонту - В. Д. Карлов; О. В. Бєсова; О. Л. Кузнєцов; І. М. Петрушенко (Системи озброєння і військова техніка, 2022)
Збільшення дальності виявлення наземними радіотехнічними системами (РТС) надводних об’єктів на великої відстані сприяє підвищенню якості морської навігації. При цьому особливий інтерес представляє собою можливість забезпечення радіолокаційного спостереження за межами дальності прямої видимості РТС. Реалізація даної можливості пов’язана з використанням особливостей тропосферного розповсюдження радіохвиль над морською поверхнею. У статті запропонована спрощена методика врахування впливу позиції узбережних РТС метрового діапазону радіохвиль на можливість збудження тропосферного радіохвилеводу, існування якого забезпечує розповсюдження радіохвиль за межами радіогоризонту. В основу методики покладено поняття зони, суттєвої для відбиття і критерія Релея. Дослідження відповідають умовам розповсюдження радіохвиль у тропосфері,  які характерні для акваторії Чорного моря поблизу м. Одеса та спираються на дані Одеського обласного центру гідрометеорології. Отримано емпіричні формули, що дозволяють розрахувати координати позицій РТС метрового діапазону радіохвиль на морському узбережжі, які забезпечують виявлення морських об’єктів за межами радіогоризонту. Окрім цього, отримані результати дозволяють оцінювати вплив позиції на характеристики виявлення РТС, що розташовані на морському узбережжі. Для прикладу показано як обирати позицію узбережної радіолокаційної станції (РЛС) метрового діапазону П-18 для забезпечення виявлення об’єктів радіолокаційного спостереження за межами радіогоризонту.