Sumarni inventar arhivskog fonda Bilježnici Pule za vrijeme mletačke uprave (1626.-1797./1826./) - Eda Vlahov (Vjesnik Istarskog Arhiva, 1998)
Nakon uvodnog dijela u kojem obrazlaže pojam bilježnika i povijest bilježništva, autorica donosi povijesni pregled bilježništva na tlu Istre i sačuvanost bilježničkih knjiga za područje djelovanja Povijesnog arhiva u Pazinu. Zatim daje pregled djelovanja bilježnika na području pulske komune, donosi povijesni pregled tvoraca fonda, prikazuje njihovo poslovanje, te »curiculim vitae«, sređivanje, sačuvanost, uščuvanost gradiva, jezik i pismo. Nakon toga prikazuje sadržajnu fizionomiju fonda, govori o dostupnosti građe i daje prijedlog za restauraciju i mikrofilmiranje. Glavni dio rada čini sumarni inventar fonda. U njemu su bilježnici upisani kronološkim redom prema najstarijoj sačuvanoj ispravi. Uz prezime i ime bilježnika navodi se mjesto stanovanja, količina i granične godine sačuvanog gradiva. Na kraju se donosi abecedno i kronološko kazalo, popis bilježnika prema mjestu stanovanja i popis građe predložene za restauraciju.