РИНОК ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я УКРАЇНИ: АНАЛІЗ СУЧАСНОГО СТАНУ ТА ТЕНДЕНЦІЇ РОЗВИТКУ - В. І. Борщ (Ринкова економіка: сучасна теорія і практика управління, 2020)
В дослідженні проаналізовано сучасний стан та тенденції розвитку ринку охорони здоров’я України. Були охарактеризовані його основні властивості. Досліджено стан державного та приватного секторів ринку охорони здоров’я. Особливе місце в приватному секторі займає ринок медичного туризму, який має позитивні тренди розвитку, як в Україні, так і в світі. Проаналізовано динаміку витрат домогосподарств України на охорону здоров’я. Досліджено динаміку кількості закладів охорони здоров’я та чисельності медичного персоналу, яка характеризується від’ємною динамікою, що свідчить про загальні негативні процеси в межах цього ринку. В статті також було досліджено національний ринок медичного обладнання та техніки, який характеризується значною часткою імпортної техніки, що свідчить про нерозвиненість національного виробництва цього напряму діяльності.