HOMILIA OBRZĘDOWA ANTIDOTUM NA KRYZYS WIARY W KOŚCIÓŁ CHRYSTUSOWY - ks. Radosław Kacprzak (Studia Teologiczne, 2022)
Czasy, które ostatnio przeżywamy, pokazują kryzys wiary w Kościół Chrystusowy. Pojawiają się liczne głosy, które próbują oceniać Kościół jedynie w kategoriach instytucji, a nie wspólnoty wiary z Chrystusem jako Jego założycielem. Poszukiwanie sposobów dotarcia z Dobrą Nowiną związane jest bezpośrednio ze zjawiskiem sekularyzacji wśród wiernych czy też z  ich kryzysem wiary, ale dotyczy również tej grupy, która pragnie umocnienia relacji z Chrystusem. Zanikająca potrzeba systematycznego uczestniczenia w niedzielnej Eucharystii  powinna zainspirować kaznodziejów do tego, by pozyskać na nowo wiernych pojawiających się w kościele okazjonalnie (ślub, pogrzeb, chrzest). Dlatego homilia obrzędowa, dobrze przygotowana i wygłoszona z zaangażowaniem, może pomóc słuchaczom wejść na drogę poszukiwania wiary. Powinna być również formą interpretacji ludzkiego doświadczenia w świetle Słowa Bożego.