Odluka njemačkog Saveznog ustavnog suda o zaštiti načela ne bis in idem - Nenad Igrec (Elektronički Zbornik Radova Veleučilišta u Šibeniku, 2025)
U radu se razmatra postupak donošenja i pravni učinak odluke njemačkog Saveznog ustavnog suda o neustavnosti članka 362. stavka 5. njemačkog Zakona o kaznenom postupku. Ovom odlukom je ponovno uspostavljena zakonska primjena načela ne bis in idem. Savezni ustavni sud je odlukom od 31. listopada 2023. utvrdio da je članak 362. stavak 5. StPO-a protivan Temeljnom zakonu Savezne Republike Njemačke te da nije u skladu s međunarodnim pravnim propisima. Stoga je poništio odredbe stavka 5. iz članka 362. StPO-a. Zakonodavac je nedvojbeno prilikom donošenja ovih zakonskih izmjena povrijedio načelo ne bis in idem. U prvom dijelu razmatra se postupak donošenja ustavne odluke i ocjene ustavnosti, dok će se u drugom dijelu analizirati učinak odluke Saveznog ustavnog suda.