تأثیر ضدقارچی عصاره‌ی متانولی حنا بر سویه‌های کاندیدا آلبیکانس جدا شده از بیماران مبتلا به کاندیدیازیس دهان - فاطمه رشیدی میبدی; آرزو طهمورث پور; پیمان بی‌پروا (مجله دانشکده دندانپزشکی اصفهان, 2025)
مقدمه: داروهای ضد قارچ متعددی برای درمان کاندیدیازیس دهانی ارائه شده که هر کدام مزایا و عوارضی دارد. استفاده از گیاهان دارویی به عنوان عامل ضد قارچی، می‌تواند به دلیل کاهش عوارض ناشی از مصرف دارو کمک کننده باشد. هدف از مطالعه، بررسی تأثیر ضد قارچی عصاره‌ی متانولی حنا بر سویه‌های کاندیدا آلبیکانس بود.مواد و روش‌ها: در این مطالعه‌ی تجربی- آزمایشگاهی، یک سویه استاندارد و ۵ سویه بالینی قارچ کاندیدا آلبیکانس، از ۵ بیمار مبتلا به بیماری کاندیدیازیس دهانی جدا شد. این مطالعه در سال 1402 در دانشگاه آزاد اسلامی واحد اصفهان (خوراسگان) انجام شد. سلول‌های کاندیدا کشت داده شد و سوسپانسیون‌های قارچی استاندارد و معادل با غلظت نیم مک‌فارلنز آماده و بر سطح محیط کشت سابارو دکستروز آگار کشت گردید. مقدار ١٠٠ میکرولیتر از عصاره آماده شده با غلظت‌های mg/ml 0/6، 25/١، 2/5، ٥، ١٠ به چاهک اضافه و انکوبه شدند. میزان ١٠٠ میکرولیتر از رقت‌هایی از عصاره‌ی حنا به چاهک‌های میکروپلیت اضافه شد و قطر هاله عدم رشد و کدورت ناشی از رشد اندازه‌گیری و مقایسه گردید. داده‌ها با آزمون‌های آماریMann Whitney  و Kruskal-Wallis و ANOVA آنالیز شدند (0/05 = α).یافته‌ها: در مقدار کدورت ناشی از رشد بین غلظت‌های مختلف عصاره‌ی حنا، نیستاتین و کنترل مثبت در سویه‌های کاندیدا آلبیکنس، تفاوت معنی‌دار وجود داشت (0/05 > p value) در مقدار درصد مهار رشد بین غلظت‌های مختلف عصاره، نیستاتین و کنترل مثبت در سویه‌های کاندیدا آلبیکنس، تفاوت معنی‌دار وجود داشت (0/05 > p value).نتیجه‌گیری: تأثیر ضدقارچی عصاره‌ی حنا در غلظت‌های 1/25، 2/5، 5 و 10 بر علیه کاندیدا آلبیکنس جدا شده از بیماران مثبت بود.