Čitaonička sastavnica preporodnog pokreta Istre i Hrvatska čitaonica u Svetvinčentu - Branimir Crljenko (Vjesnik Istarskog Arhiva, 2001)
Na početku rada autor donosi historijat osnivanja čitaonica ne samo u Istri nego i u banskoj Hrvatskoj i Dalmaciji. Najviše ih je otvoreno upravo u Istri - više od stotinu. Zatim opisuje djelovanje i značenje čitaonica koje su bile središta općenito kulturnog i prosvjetnog djelovanja, ali i nacionalnog buđenja. Nakon toga daje prikaz prilika na Svetvinčenštini u doba osnivanja Čitaonice i neposredno prije toga. Čitaonica u vinčentu počela je s radom 12. srpnja 1908. g. U početku je bila veoma aktivna, ali je ubrzo ta aktivnost splasnula i gotovo potpuno prestala, da bi bila ponovno pokrenuta 1913. g. Detaljnija rekonstrukcija rada Čitaonice nije moguća jer su izvori veoma oskudni, pa se ne zna pouzdano ni kad je prestala s radom. Vjerojatno se to dogodilo dolaskom Talijana 1918. g. kada su u kratko vrijeme ukinuta sva hrvatska društva u Istri.