Stanisław Mackiewicz wobec Józefa Piłsudskiego - Grzegorz Niećko (Facta Simonidis, 2010)
Celem artykułu jest przedstawienie stosunku redaktora naczelnego wileńskiego dziennika „Słowo” Stanisława Mackiewicza do Marszałka Józefa Piłsudskiego w ujęciu chronologicznym. Publikacja przedstawia przez pryzmat działalności publicystycznej i pisarskiej kwestie tworzenia się więzi emocjonalnej oraz budowy zaufania politycznego pomiędzy kresowym publicystą a Naczelnikiem Państwa. Mackiewicz darzył szacunkiem Józefa Piłsudskiego jako twórcę niepodległego państwa i postrzegał go jako najlepszego kandydata do objęcia najwyższych godności w państwie. Będąc zwolennikiem monarchizmu widział osobę Piłsudskiego na tronie polskim.