ОЦІНКА КРЕДИТОСПРОМОЖНОСТІ ПОЗИЧАЛЬНИКІВ КОМЕРЦІЙНОГО БАНКУ: НАПРЯМКИ ПІДВИЩЕННЯ ЯКОСТІ ІНФОРМАЦІЙНО-АНАЛІТИЧНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ - Olga Ovchelupova (Сучасний стан наукових досліджень та технологій в промисловості, 2020)
Стаття присвячена дослідженню теоретико-методичних засад і розробці практичних рекомендацій щодо оцінки кредитоспроможності позичальника комерційного банку. Предметом дослідження є сукупність теоретичних, методичних і практичних аспектів щодо підвищення якості інформаційно-аналітичного забезпечення оцінки кредитоспроможності позичальників комерційного банку. Метою статті є розробка теоретико-методичних положень та обґрунтування практичних рекомендацій щодо оцінки кредитоспроможності позичальника. Завдання роботи: проаналізувати фактичні показники розвитку банківської системи України, у тому числі масштаби кредитних операцій комерційних банків; дослідити та систематизувати понятійний апарат оціни кредитоспроможності позичальників; на базі нормативно-правового регулювання встановити алгоритм визначення значення коефіцієнта імовірності дефолту позичальника-юридичної особи; розробити заходи з удосконалення методичних підходів щодо оцінки кредитоспроможності позичальників комерційного банку. У ході дослідження використано методи: абстрактно-логічний аналіз, теоретичного узагальнення, системного та статистичного аналізу, графічний метод. За результатами дослідження проаналізовано динаміку обсягів активів та наданих кредитів вітчизняних банків за період 2015-2020 рр. та кредитних операцій вітчизняних банків за період 2017-2020 рр. Узагальнено теоретико-методичні підходи до оцінки кредитоспроможності позичальників. Розроблено заходи щодо формування науково-обґрунтованого методичного підходу до оцінки кредитоспроможності позичальників комерційного банку. Висновки: запропоновано заходи щодо удосконалення методичного забезпечення оцінки кредитоспроможності комерційних банків, що дозволяють забезпечити підвищення якості кредитних операцій, мінімізацію ймовірності виникнення ризиків і загроз, а отже сприяють забезпеченню стабільності розвитку та високого рівня фінансово-економічної безпеки комерційних банків.