Ультрамікроскопічні зміни прищитоподібних залоз щурів після імуносупресії - В. В. Ерохина; О. В. Авилова (Морфологія, 2017)
Метою роботи було вивчення ультрамікроскопічної будови прищитоподібних залоз білих щурів в умовах імуносупресії, викликаної введенням циклофосфаміду. Дослідження проведено на 24 щурах-самцях з вихідної масою тіла 180±10, яким вводили циклофосфамід одноразово внутрішньом'язово в дозуванні 200 мг/кг. Прищитоподібні залози досліджували на 7 і 30 добу після введення препарату. На 7 добу після імуносупресії виявлено зміну форми ядер паратироцитів, зниження чисельності органел, які відповідають за поліпептидний синтез, збільшення чисельності ліпідних і колоїдних крапель в цитоплазмі клітин. На 30 добу спостереження відзначається тенденція до нормалізації морфоструктури органу.