ОСОБЛИВОСТІ РОЗВИТКУ «М’ЯКИХ» НАВИЧОК УЧИТЕЛІВ ПОЧАТКОВОЇ ШКОЛИ: РЕЗУЛЬТАТИ ЕМПІРИЧНОГО ДОСЛІДЖЕННЯ - Оксана Білоус (Вісник Кафедри ЮНЕСКО «Неперервна професійна освіта ХХІ століття», 2025)
У статті розглянуто проблему оцінювання та розвитку «м’яких» навичок у вчителів початкової школи, які є ключовими в умовах реформування української освіти. Мета дослідження полягає в тому, щоб за допомогою структурованого інтерв’ю оцінити рівень сформованості таких soft skills, як комунікативність, емоційний інтелект, критичне мислення, адаптивність і стресостійкість, а також визначити ефективні педагогічні умови для їх розвитку. Емпіричну базу становить педагогічний експеримент, у якому взяли участь 124 вчителі початкових класів. У ході дослідження було апробовано авторське структуроване інтерв’ю як інструмент діагностики soft skills, розроблено рівневу модель оцінювання «м’яких» навичок та здійснено порівняльний аналіз показників до і після формувального впливу. Отримані результати підтверджують статистично значуще зростання середніх значень оцінок за всіма п’ятьма навичками в експериментальній групі (p < 0.01), що свідчить про ефективність розробленої технології. Практичне значення полягає у можливості застосування методики для індивідуальної оцінки, моніторингу та побудови персоналізованих програм професійного розвитку вчителів. Висновки дослідження підтверджують доцільність використання структурованого інтерв’ю як ефективного інструменту оцінювання й розвитку «м’яких» навичок у педагогічній діяльності. Перспективи подальших наукових розвідок включають розширення вибірки, адаптацію інтерв’ю до різних освітніх контекстів і створення цифрових інструментів на основі апробованої методики.