Wokół współczesnych dyskursów i gatunków muzyki popularnej. Słowo od Redaktorów Tematycznych - Karolina Karbownik; Jakub Kosek (Annales Universitatis Paedagogicae Cracoviensis. Studia de Cultura, 2025)
Badania nad dyskursami i gatunkami w obszarze muzyki popularnej doczekały się już bogatej międzynarodowej, głównie anglojęzycznej literatury przedmiotu. Na zachodnim rynku publikacji akademickich obecne są rozmaite kompendia, podręczniki, tematyczne monografie i encyklopedie, a w ostatnich latach także opracowania porządkująco-systematyzujące, podejmujące próby objęcia stanu dotychczasowych interdyscyplinarnych badań z zakresu popular music studies. W dwutomowej pracy Global Popular Music: A Research and Information odnaleźć można, na przykład, wykaz licznych międzynarodowych pozycji blibliograficznych poświęconych badaniom muzyki popularnej. W publikacji podjęto próbę sklasyfikowania niezwykle szerokiego zakresu tematów, osób, obszarów geograficznych, kultur i gatunków muzycznych takich, jak folk, jazz, rock, reggae, samba, rai, punk, hip-hop i wiele innych (Henry 2024). W krajowych badaniach od wielu lat szczególną uwagę poświęcano kulturze rocka jako obszarowi wieloaspektowych analiz prowadzonych z perspektywy kulturoznawczej, literaturoznawczej, politologicznej, językoznawczej, antropologicznej, medioznawczej czy muzykologicznej.