Нейромережева модель прогнозування параметрів руху судна в системі формування надводної обстановки ближньої морської зони - О.О. Аросланкін; Г.В. Шапіро; І.Л. Гусак; О.С. Саф’ян; Є.Є. Постніков (Збірник наукових праць Харківського національного університету Повітряних Сил, 2021)
Метою статті є розробка нейромережевої моделі прогнозування параметрів руху судна в системі формування надводної обстановки ближньої морської зони для підвищення ситуаційної обізнаності судноводія. В статті визначено, що ближня морська зона характеризується достатньо високою інтенсивністю транспортної активності. Надводна обстановка у ближній морській зоні характеризується значною кількістю факторів, що обумовлює різноманітність руху судна, їх необхідно врахувати при формуванні інформаційних моделей. Виконано розробку нейронної мережі, яка прогнозує координати судна на один крок вперед, що дозволяє прогнозувати координати судна за інформацією від навігаційних приладів, з високою навігаційною точністю.