Німецький магічний реалізм як вияв „внутрішньої еміграції”: до проблеми когерентності понять - Світлана Притолюк (Pitannâ Lìteraturoznavstva, 2022)
Розглянуто проблему „внутрішньої еміграції” в німецькій літературі та її зв’язок із німецьким магічним реалізмом. Висвітлено історію виникнення і дослідження терміна, тенденції у його трактуванні в різні історичні періоди, починаючи з середини 40-х років і до нового часу. Зазначено, що більшість творів магічного реалізму несправедливо опинилися на периферії літературного процесу через те, що були написані в часи гітлерівської диктатури. Перебування письменників у „внутрішній еміграції” не тільки знімає питання щодо легітимності їх творчості, а й відкриває новий пласт для наукових пошуків, зокрема, досліджень щодо використання технік прихованого письма і засобів вираження відчуження. Зроблено припущення про існування певної когерентності між німецьким магічним реалізмом та явищем „внутрішньої еміграції”. У кожному конкретному випадку необхідно аналізувати історичний контекст і біографію письменника.