КОНЦЕПТУАЛЬНІ ОРІЄНТИРИ ПРОФЕСІЙНОЇ ПІДГОТОВКИ ЗДОБУВАЧІВ ОСВІТИ - І.А. ДОБРЕНКО (Вісник Університету імені Альфреда Нобеля. Серія Педагогіка і психология, 2019)
У статті розкрито основні моменти психологічних основ професіоналізації студентів, які враховують психологічні особливості віку, актуалізують психологічні прояви професійно значущих якостей особистості. Підкреслено, що у цьому віці відбувається перебудова індивідуального потенціалу, соціального змісту, формування стратегій для постійного професійного розвитку, необхідність удосконалення соціальних стандартів і соціальної ролі, власної позиції та набуття відповідного соціального статусу. Окреслено сутність професійної придатності студента до майбутньої діяльності, процес вибору та визначення майбутньої професії, вміння розробляти комплекс професійно значущих якостей. Визначено сутність концептуальних орієнтирів. Наведено властивості, які є основними орієнтирами предмета професійної підготовки. Мотиви, цілі та плани реалізації змісту професійної підготовки мають першорядне значення для оволодіння професійною діяльністю. Досліджено організацію формування спеціальних, професійно важливих знань, умінь та навичок майбутнього фахівця.