STUDENTÅ² PASITRAUKIMAS IÅ STUDIJÅ²: VILNIAUS KOLEGIJOS ATVEJO ANALIZÄ– - Rita LiepuonienÄ—; Å½ymantÄ— JankauskienÄ— (Mokslo Taikomieji Tyrimai Lietuvos Kolegijose, 2016)
Å io straipsnio tikslas â€“ pristatyti Vilniaus kolegijos studentÅ³ pasitraukimo iÅ¡ studijÅ³ situacijos analizÄ™, susiejant Å¡Ä¯ procesÄ… su Europos aukÅ¡tajame moksle stebimomis tendencijomis. StudentÅ³ â€žiÅ¡saugojimasâ€œ yra vienas pagrindiniÅ³ aukÅ¡tojo mokslo sistemos rodikliÅ³. DidÄ—jant aukÅ¡tojo mokslo prieinamumui, studentÅ³ pasitraukimas iÅ¡ studijÅ³ yra nagrinÄ—jamas socialinio teisingumo aspektu. Daugelyje iÅ¡sivysÄiusiÅ³ Å¡aliÅ³ studentÅ³ skaiÄius pastaraisiais metais smarkiai iÅ¡augo. StudentÅ³ pasitraukimo iÅ¡ studijÅ³ prieÅ¾asÄiÅ³ analizÄ— lemia studentÅ³ ,,nubyrÄ—jimÄ…â€œ maÅ¾inanÄiÅ³ priemoniÅ³ strategijos pasirinkimÄ…. Vilniaus kolegijos studentai, nutraukÄ™ studijas savo noru, daÅ¾niausiai nurodo Å¡ias prieÅ¾astis: iÅ¡vykimas Ä¯ uÅ¾sienÄ¯, darbas ir gyvenimas uÅ¾sienyje, finansinÄ—s problemos, sunkumai derinant studijas su Å¡eima, pavÄ—luotas supratimas, jog pasirinkta studijÅ³ programa neatitinka lÅ«kesÄiÅ³, studijÅ³ programa nesudomino, savo galimybiÅ³ neÄ¯vertinimas, tikÄ—jimasis â€žlengvesniÅ³â€œ studijÅ³, per sunku mokytis, negebÄ—jimas dirbti savarankiÅ¡kai, silpnas pasirengimas, baimÄ— prarasti turimÄ… darbo vietÄ…, Ä¯sidarbinimas, ketinimas studijuoti kitur.