Drgania Pasma Płytowego na Sprężystym Podłożu Wywołane Przesuwającym się Obciążeniem - J. Rączka (Engineering Transactions, 1974)
W pracy rozpatruje się drgania niestacjonarne pasma płytowego wywołane przesuwającą się ze stałą prędkością siłą, przyłożoną do płyty w chwili t=0. Funkcję opisującą drgania płyty o dwóch krawędziach zamocowanych przedstawiono w postaci całki Fouriera.