Tadeusz Zaremba (1895-1964) – architekt miejski Zamościa. Szkic biograficzny – wstęp do badań - Ewelina Polańska (Facta Simonidis, 2023)
Tadeusz Zaremba (1895-1964) to postać niezwykle ważna dla historii Zamościa. Pochodził z Krakowskiego, ale już w latach 20. XX wieku zamieszkał w hetmańskim grodzie. Blisko 20 lat pełnił funkcję architekta miejskiego Zamościa. Przywracał historyczne piękno najważniejszym budowlom zespołu staromiejskiego. Bezkompromisowo walczył z wszelkimi samowolnymi remontami i nielegalnymi dobudówkami, które zakłócały architektoniczny porządek. Był wziętym projektantem willi, dworków, domów mieszkalnych, ale też budynków użyteczności publicznej. W jego rysunkach z okresu dwudziestolecia międzywojennego widać predylekcję zwłaszcza do stylu dworkowego. Dla rekonstrukcji jego biografii istotne są źródła znajdujące się m.in. w Archiwum Państwowym w Zamościu, a także w innych archiwach i muzeach. Mimo wielkich zasług dla miasta idealnego nie doczekał się biografii. Niniejszy artykuł stanowi wstęp do powstającej pracy poświęconej jego osobie.