Роман Каті Петровської „Мабуть Естер”: художня топографія роду - Софія Варецька (Pitannâ Lìteraturoznavstva, 2021)
Проаналізовано твір сучасної німецькомовної письменниці, українки за походженням, родом з Києва – Каті Петровської. Її літературний дебют, роман „Мабуть Естер” з’являється друком 2014 року в берлінському видавництві „Suhrkamp” німецькою мовою й одразу потрапляє в категорію бестселерів. Молода авторка розповідає історію свого мультикультурного роду (українсько / польсько / єврейсько / російського), заглиблюючись аж до ХІХ ст. За мету вона собі ставить продемонструвати на прикладі одного маленького роду складну й неоднозначну історію ХХ ст. Географічний простір охоплений Берліном, Варшавою, Віднем, Краковом, Парижем, Калішем, Лодзю, Ліоном, Нью-Йорком, Москвою, Харковом, Києвом тощо. Така розмаїта топографія роду Петровських, а також їхні професійні вподобання й життєві історії засвідчують, що тут присутні одночасно кати й жертви, винуватці й невинні. Крізь конкретні події маленького роду проглядають такі знакові явища, як революція, війна, ґетто, концтабір, голокост, Бабин Яр, окупація, різного роду переслідування тощо. Отож вимальовується мозаїка з маленьких самодостатніх історій, які витворюють велике історичне панно. Авторка постає носійкою багатогранної й складної генетичної пам’яті.