Соціокультурні підстави ідеї відкритого міста - Т. Ю. Бистрова (Культура України)
Аналізуються соціокультурні підстави ідеї відкритого міста, які набувають дедалі більшого поширення в середовищі урбаністів, дизайнерів, фахівців з міського розвитку тощо і водночас недостатньо теоретично опрацьовані. Одним з методів концептуалізації ідеї відкритого міста є, на думку автора, її співвіднесення з усталеними характеристиками стану міст (індустріальний, постіндустріальний, неоіндустріальний), що дозволяє уточнити змістовне наповнення «відкритості» міста у XXI ст. При цьому індустріальне місто розуміється як місто, що має пріоритетні економічні інтереси; постіндустріальне — спрямоване на розвиток сфери послуг; неоіндустріальне — до створення і управління якого долучені жителі.