ДІАГНОСТИЧНЕ ТА ПРОГНОСТИЧНЕ ЗНАЧЕННЯ ЕНТЕРАЛЬНОЇ НЕДОСТАТНОСТІ У ХВОРИХ НА ГОСТРИЙ НЕКРОТИЧНИЙ ПАНКРЕАТИТ - O. V. Rotar (Клінічна хірургія, 2017)
Гострий некротичний панкреатит (ГНП) у 96,7% пацієнтів супроводжується порушеннями функцій кишечнику, у 68% — виникає ентеральна недостатність (ЕН), що безпосередньо впливає на частоту гнійно—септичних ускладнень і летальність. Доведено, що вміст цитруліну (ЦТ) в плазмі крові об'єктивно відображає тяжкість ЕН і є незалежним критерієм летальності хворих при ГНП