МІКРОМІЦЕТИ ЯК ОБ’ЄКТИ ЖИВЛЕННЯ КЛІЩІВ ТАРCОНЕМІД (TARSONEMIDAE, HETEROSTIGMATA) - С. П. Ужевська; О. С. Багаєва; В. О. Iваниця (Mìkrobìologìâ ì Bìotehnologìâ. Мікробіологія і біотехнологія, 2012)
Вивчено використання міцелію 17 видів мікроміцетів в їжу кліщами видів T. confusus Coor., 1941, T. myceliophagus Hussey, 1963, T. pennisetus Wainst., 1979. Показано, що Trichoderma viridae, Fusarium moniliforme, Alternaria alternata, Cladosporium resinae, Penicillium funiculosum є пре- ферентними об’єктами живлення для цих кліщів. Міцелій мікроміцетів Aspergillus terreus, Aureobasidium pullulans та Chaetomium globosum не використовується для живлення кліщами T.  confusus, T.  myceliophagus і T. pennisetus. Безпосереднього живлення кліщів тарсонемід T. confusus, T. myceliophagus і T. рennisetus міцелієм гливи та печериць не зареєстровано. Зроблено висновок, що знаходження тарсонемід на шапинкових грибах у грибівних господарствах, пов’язано з їх живлен- ням міцелієм мікроміцетів, які виростають на субстраті при його забрудненні та недотриманні технологічних параметрів.