Kamu Mali Yönetiminde Yolsuzluğun Azaltılmasında Mali Yerelleşmenin Önemi: Türkiye İçin Bir Analiz - Mehmet Öksüz; Rıdvan Engin (International Journal of Public Finance, 2025)
Yerel yönetimler kaynak dağılımında etkinliğin sağlanması, vatandaşların tercihleriyle uyumlu hizmetlerin sunulması, katılımcılığın yanı sıra şeffaflık ve hesap verebilirliği de artırarak vatandaşların devlete olan güveninin iyileştirilmesi gibi alanlarda sağladıkları faydalar dolayısıyla kamu yönetiminde stratejik öneme sahip anayasal kuruluşlardır. Sayılan faydaların sağlanmasında, yetki ve sorumlulukların yerelleşmesinin yanı sıra tahsis edilen kaynakların yeterliliği de kritik öneme sahiptir. Zira politikalarının gerçekleştirilmesindeki en önemli kısıtlardan birisi kamu kaynağıdır. Bu anlamda, yerel yönetimlerin öz gelir olarak görebilecekleri gelir kaynaklarının merkezi idare tarafından yeterli miktarda tahsis edilmesi gerekmektedir. Bu tahsis dolayısıyla yerel yönetimlerin gelirleri ve ekonomi içerisindeki payı da artmaktadır. Bu artışın beraberinde savurganlığı ve yolsuzluğu getirip getirmeyeceği literatürde sıkça tartışılan bir konudur. Bu çerçevede çalışmada, 1995-2023 dönemini kapsayan veriler kullanılarak Türkiye’de mali yerelleşmenin yolsuzluk üzerindeki etkisi araştırılmıştır. Yapısal değişimleri dikkate alan Fourier fonksiyonuyla genişletilmiş eşbütünleşme testi kullanarak gerçekleştirilen analiz sonucunda, Türkiye’de mali yerelleşmenin yolsuzluğu azalttığına ilişkin kanıtlara ulaşılmıştır.