СПОСОБИ БIЛIАРНОЇ ДЕКОМПРЕСІЇ ПРИ ОБТУРАЦІЙНІЙ ЖОВТЯНИЦI У ХВОРИХ ПОВАЖНОГО ВІКУ - M. Yu. Nуchуtaylo; O. Ye. Kanikovskyі; Ya. V. Karyi; Yu. V. Babiychuk (Клінічна хірургія, 2017)
Проаналізовані результати хірургічного лікування 170 хворих з приводу обтураційної жовтяниці (ОЖ). Непухлинний генез ОЖ відзначений у 130 (76,5%) хворих, пухлинний – у 40 (23,5%). Мініінвазивні оперативні втручання з приводу непрохідності жовчних проток виконані у 92 (54,1%) хворих, відкриті – у 78 (45,9%). Ускладнення після мініінвазивних втручань виникли у 5 (5,4%) хворих, після відкритих – у 8 (10,3%). Етапне застосування мініінвазивних оперативних втручань з приводу ОЖ у хворих похилого й старечого віку вважаємо пріоритетним напрямком їх лікування.