Integrirani pristup gospodarenju morskim otpadom: Zakonski okvir i operativna provedba - Valentina Andrić; Pero Tutman; Dubravka Bojanić Varezić (Elektronički Zbornik Radova Veleučilišta u Šibeniku, 2025)
Morski otpad, posebice plastični, rezultat je brojnih ljudskih aktivnosti i predstavlja ozbiljan globalni ekološki problem. Zbog neodgovarajućeg gospodarenja otpadom na kopnu, velike količine otpada završavaju u moru te tonu na dno, gdje se u priobalnim područjima mogu nakupljati godinama. Poseban izazov predstavlja otpad nastao ribolovnim i lučkim aktivnostima, uključujući izgubljene, napuštene ili odbačene ribolovne alate, stiropor, rabljeno motorno ulje i akumulatore. Morski otpad koji završi u ribarskim mrežama može se prikupiti i propisno zbrinuti kroz praksu „Fishing for Litter“ ili „Koćarski ribolov i Morski otpad – KRMA“, čime ribari aktivno doprinose smanjenju njegovih količina u moru, kao i zaštiti morskog okoliša. Ključnu ulogu u tom procesu imaju edukacija ribara, dostupnost infrastrukture za prihvat otpada u lukama te provedba i nadzor zakonskih propisa. Stoga je cilj ovog rada prikazati zakonski okvir gospodarenja morskim otpadom prema nadležnosti tijela državne uprave te potaknuti učinkovitu primjenu propisa kroz suradnju svih dionika. U radu se koristi kombinirani metodološki pristup koji uključuje komparativnu analizu pravnih propisa, pregled znanstvenih radova i uvid u praktična iskustva stečena u suradnji s ribarima, uzgajivačima i predstavnicima riboprerađivačkog sektora. Učinkovito smanjenje količina morskog otpada moguće je provedbom važećih propisa, njihovim unapređenjem, edukacijom ribara i šire javnosti, suradnjom svih nadležnih tijela te ekološkim akcijama i isporukom pasivno ulovljenog otpada.