Demografska analiza podataka matičnih knjiga krštenih i vjenčanih župe Svetvinčenat (1875. – 1900.) - Alen Drandić (Vjesnik Istarskog Arhiva, 2013)
Rad je utemeljen na matičnim knjigama krštenih i vjenčanih župe Svetvinčenat za razdoblje između 1875. i 1900. godine. U dijelu članka koji govori o krštenjima/rođenjima autor je na osnovi podataka matičnih knjiga analizirao ukupan broj rođene djece u župi Svetvinčenat po godinama i mjesecima, zajedničke najveće i najmanje vrijednosti broja poroda po mjesecima, broj poroda po godinama i mjesecima te najveće i najmanje vrijednosti broja poroda po spolu, ali i ukupan broj rođene djece u Svetvinčentu po godinama i mjesecima, zajedničke najveće i najmanje vrijednosti broja poroda po mjesecima i, naposljetku, broj poroda po godinama i mjesecima te najveće i najmanje vrijednosti broja poroda po spolu. S obzirom na ukupan broj stanovnika župe Svetvinčenat, čiji se teritorij zadnjih desetljeća poklapao s općinskim, broj je rođene djece (2993) u promatranom razdoblju trebao »osigurati« vrlo velik demografski priraštaj. No, kako su godine zadnjih desetljeća XIX. st. u župi Svetvinčenat bile i godine predtranzicijskoga demografskog razdoblja, tako je uz visoku rodnost »živjela« i visoka smrtnost djece. Pravilno pojavljivanje broja rođene djece po mjesecima iz godine u godinu ovisilo je u župnoj zajednici Svetvinčenat tijekom zadnjih desetljeća XIX. st. o trima činiteljima: o sezonskim varijacijama seksualnih poriva (seksualno buđenje u proljetnim mjesecima), o vrstama i obujmu poslova od kojih se živjelo (vrijeme intenzivnih i cjelodnevnih radova i vrijeme dokolice) i o zdravstvenim prilikama (osobito u vrijeme epidemija bolesti opasnih po život). Na osnovi podataka izvučenih i sortiranih iz matica vjenčanih autor je u dijelu članka koji govori o sklopljenim brakovima analizirao njihov broj po godinama i mjesecima u župi Svetvinčenat, ukupan broj brakova po istim mjesecima, najvišu i najnižu te prosječnu dob mladenaca, broj muškaraca i žena koji su prvi put i broj onih koji su ponovno sklapali brak. Usporedbe radi, analizirani su sklopljeni brakovi žitelja Svetvinčenta po kalendarskim godinama, brakovi među Savičentincima te naposljetku brakovi Savičentinaca s mještanima drugih naselja. S obzirom na ukupan broj stanovnika župe Svetvinčenat, broj je sklopljenih brakova tijekom zadnjih desetljeća XIX. st. pokazao vitalnost zajednice i njezinu demografsku stabilnost. Pravilno godišnje pojavljivanje broja vjenčanja ovisilo je o ovim činiteljima: o naslijeđenim obiteljskim strategijama preživljavanja (primjerice sezonske varijacije broja vjenčanja, životna dob mladenaca, izbor partnera), potom o vrstama i obujmu poslova od kojih se živjelo (vrijeme intenzivnih i cjelodnevnih radova i vrijeme dokolice) i o vjerskim i/ili narodnim običajima (osobito od početka adventske priprave preko poklada do uskrsnih blagdana) koji su se poštivali i održavali u tom razdoblju.