Визначення амплітуд та частот крутильних коливань валопроводу дизель-генератора, в якому використовуються пристрої для гасіння коливань - Мусаїрова Ю.Д. (Збірник наукових праць Харківського національного університету Повітряних Сил, 2019)
Розглядається методика визначення частот та амплітуд крутильних коливань валопроводу дизель-генератора, оснащеного пристроями для гасіння крутильних коливань, з’ясовується принцип дії цих пристроїв, вказується необхідність уточнення розрахункової схеми валопроводу, пояснюється послідовність визначення частот та амплітуд крутильних коливань шляхом отримання співвідношення в вигляді ланцюгової дробі для динамічної жорсткості системи, наводяться одно-, двох- та трьох вузлові форми коливань, пропонується при розгляді нелінійної системи виходити з балансу енергії, що надається системі діючими моментами, та енергії, що втрачається в елементах системи, розглядається приклад розрахунку валопроводу, оснащеного для гасіння коливань пружним амортизатором та пружною муфтою, наводяться рекомендації стосовно шляхів визначення впливу крутильних коливань при вимірювання ступеня нерівномірності обертання валу дизель-генератора.