LAIKYMO Ä®TAKA EKOLOGIÅ KO IR TRADICINIO JOGURTÅ² SAVYBÄ–MS - Ernesta TreÄiokienÄ—; Ilona Å ostakienÄ— (Mokslo Taikomieji Tyrimai Lietuvos Kolegijose, 2022)
Pieno produktai yra svarbi Å¾mogaus mitybos dalis. Jogurtas Å¡iuo metu yra vienas daÅ¾niausiai vartojamÅ³ fermentuoto pieno produktÅ³. Vartotojai jogurtÄ… vertina dÄ—l jo skonio, maistinÄ—s vertÄ—s ir sveikatÄ… stiprinanÄio poveikio. Jogurtas turi specifiniÅ³ reologiniÅ³ ir tekstÅ«ros savybiÅ³, kuriÅ³ Ä¯vertinimas yra svarbus kuriant, apdorojant, tvarkant, kontroliuojant kokybÄ™ ir sandÄ—liuojant. JogurtÅ³ fizikiniÅ³ ir cheminiÅ³ savybiÅ³ stabilumas laikant juos Å¡aldytuve yra svarbus ir maisto pramonei, ir vartotojui. Å io tyrimo uÅ¾daviniai â€“ nustatyti ir palyginti ekologiÅ¡ko ir tradicinio jogurtÅ³ vandens aktyvumo, pH ir separuotÅ³ iÅ¡rÅ«gÅ³ kiekio kitimus laikant Å¡aldytuve 6Â±2 0C temperatÅ«roje 32 dienas bei Ä¯vertinti laikymo Ä¯takÄ… jogurtÅ³ reologinÄ—ms savybÄ—ms. Visuose tyrimuose kiekvienam mÄ—giniui nustatyta vidutinÄ— reikÅ¡mÄ— â€“ matuojant 3 kartus. Laikymo metu ekologiÅ¡ko jogurto vandens aktyvumas (aw) sumaÅ¾Ä—jo nuo 0,96Â±0,01 iki 0,939Â±0,01. Tradicinio jogurto aw po 10 parÅ³ pradÄ—jo neÅ¾ymiai didÄ—ti nuo 0,928Â±0,01 iki 0,95Â±0,01. pH tyrimo rezultatai parodÄ— skirtumÄ… tarp ekologiÅ¡ko ir tradicinio jogurto. EkologiÅ¡ko jogurto pH laikymo metu kito iki 4,6Â±0,01. Tradicinio jogurto pH laikymo metu maÅ¾Ä—jo iki 4,5Â±0,01. DidÅ¾iausias iÅ¡siskyrusiÅ³ iÅ¡rÅ«gÅ³ kiekis jogurtuose nustatytas po penkiÅ³ laikymo dienÅ³: ekologiÅ¡ko jogurto â€“ 23,81 proc., o tradicinio â€“ 38,12 proc.. Laikymo metu ekologiÅ¡ko jogurto iÅ¡rÅ«gÅ³ kiekis nereikÅ¡mingai maÅ¾Ä—jo iki 21,26 proc.. TradicinÄ¯ jogurtÄ… laikant 18 dienÅ³ separuotÅ³ iÅ¡rÅ«gÅ³ kiekis maÅ¾Ä—jo iki 27,87 proc.. Klampa laikant jogurtus iki 13 dienos didÄ—jo: ekologiÅ¡ko jogurto 41,14 proc. (nuo 6062,49 cP iki 10300,3 cP), o tradicinio â€“ 20,75 proc. (nuo 6788,12 cP iki 8565,82 cP). TaÄiau nuo 18 laikymo dienos ekologiÅ¡ko jogurto klampa sumaÅ¾Ä—jo 43,5 proc. ir toliau laikant kito labai neÅ¾ymiai nuo 5818,92 cP iki 6246,92 cP. TekÄ—jimo kreiviÅ³ pobÅ«dis 5 ir 32 laikymo dienÄ… tarp ekologiÅ¡ko ir tradicinio jogurtÅ³ reikÅ¡mingai nesiskyrÄ—.