МІСЦЕВЕ ОПОДАТКУВАННЯ ЯК ІНСТРУМЕНТ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ФІНАНСОВОЇ САМОДОСТАТНОСТІ ГРОМАД - L. P. Sidelnykova; V.V. Zosymchuk (Aktualʹnì Problemi Rozvitku Ekonomìki Regìonu, 2025)
Стаття спрямована на дослідження функціонування системи місцевого оподаткування як одного з ключових інститутів у структурі місцевих фінансів, що забезпечує не лише стабільність фінансових надходжень до місцевих бюджетів, але й відіграє вирішальну роль у формуванні фінансової самодостатності територіальних громад. Проведене змістовне порівняння понять «фінансова автономія», «фінансова спроможність» та «фінансова самодостатність». Обґрунтовано, що фінансова самодостатність громади не зводиться лише до обсягів залучених коштів, а передбачає системну збалансованість ресурсного забезпечення, ефективне управління фінансами, стійкість громади до зовнішніх викликів та здатність забезпечувати довгостроковий розвиток на принципах децентралізації. Проведено моніторинг фіскальної ефективності місцевих податків і зборів в період до повномасштабного вторгнення рф та в умовах війни. Специфіка наукових завдань, що становлять предмет дослідження, вимагала використання комплексу спеціальних методів, застосування яких допомогло визначити основні тенденції у динаміці мобілізації податкових надходжень від місцевого оподаткування, зокрема податку на майно та єдиного податку; їхню питому вагу у структурі доходів місцевих бюджетів України та ВВП, а також зробити висновки щодо  мізерного фіскального потенціалу місцевих зборів, який здійснює маргінальний вплив на акумуляцію бюджетних ресурсів територіальних громад і обмежує їх функціональне значення у структурі місцевих доходів. Виокремлено регіональні особливості надходжень від місцевих податків в умовах інтенсивних міграційних процесів, релокації бізнесу і зміни структури зайнятості внаслідок повномасштабного вторгнення рф. Аргументовано доцільність подальшої адаптації місцевого оподаткування до принципів Європейської хартії місцевого самоврядування та удосконалення податкового адміністрування з метою підвищення ефективності фіскального контролю і зменшення адміністративних витрат. Обґрунтовано, що подальший розвиток вітчизняної системи місцевого оподаткування має здійснюватися з урахуванням принципів фіскальної справедливості, економічної ефективності та соціальної доцільності, що сприятиме зміцненню фінансових основ самоврядування за забезпеченню фінансової самодостатності громад.