Å ALIES Ä®VAIZDÅ½IO Ä®TAKA AUKÅ TAJAM MOKSLUI: LIETUVOS ATVEJIS - Bernardas Toluba; IndrÄ— Å ikÅ¡nelytÄ— (Mokslo Taikomieji Tyrimai Lietuvos Kolegijose, 2016)
Å½moniÅ³ iÅ¡silavinimas, gebÄ—jimai ir noras nuolat tobulÄ—ti yra Å¡alies ekonomikos ir vystymosi paÅ¾angos pagrindas. AukÅ¡tojo mokslo institucijos yra bÅ«tent tos organizacijos, kurios suteikia Å¾monÄ—ms paÄias naujausiÅ³ Å¾iniÅ³, ugdo reikalingus gebÄ—jimus, lemia kultÅ«rinÄ¯ ir dvasinÄ¯ tobulÄ—jimÄ…, skatina progresÄ…. Straipsnyje suformuotas Å¡alies Ä¯vaizdÅ¾io raiÅ¡kos aukÅ¡tojo mokslo kontekste struktÅ«rinis modelis bei atliekamas kiekybinis tyrimas, kurio metu nustatomi statistiniai ryÅ¡iai tarp Å¡alies Ä¯vaizdÅ¾io ir aukÅ¡tojo mokslo komponentÅ³. AiÅ¡kinamasi, kurie komponentai yra svarbiausi su Lietuvos aukÅ¡tuoju mokslu susijusiems ketinimams. Autoriai Å¾velgia iÅ¡ dviejÅ³ komponentÅ³ poÅ¾iÅ«rio perspektyvos ir atlikÄ™ mokslinÄ—s literatÅ«ros analizÄ™ ankstesniuose savo tyrimuose priima sÄ…lygÄ…, kad Ä¯vaizdÄ¯ sudaro kognityvinis komponentas (Ä¯sitikinimai) ir emocinis komponentas (emocijos). Straipsnyje parengta Å¡alies Ä¯vaizdÅ¾io metodika gali bÅ«ti taikoma kuriant Å¡alies Ä¯vaizdÄ¯ aukÅ¡tojo mokslo kontekste, o nustatytas atskirÅ³ Ä¯vaizdÅ¾iÅ³ komponentÅ³ prioritetiÅ¡kumas ir tarpusavio ryÅ¡iai gali pateikti reikÅ¡mingÅ³ Ä¯Å¾valgÅ³ kuriant ilgalaikes strategijas.