PRZEJŚĆ RZYM SUCHĄ NOGĄ. EDYLOWIE GWARANTAMI CZYSTOŚCI MIASTA - Renata Kamińska (Zeszyty Prawnicze, 2025)
Rzym cieszył się w okresie starożytnym ogromną popularnością. Dla swoich mieszkańców stwarzał duże możliwości, zwłaszcza w kwestii zatrudnienia, rozwoju, podwyższenia statusu życia czy dostępu do kultury. Niczym magnes przyciągał rzesze ludzi, którzy chętnie się w nim osiedlali. W wyniku tego już pod koniec republiki stał się on najbardziej zaludnionym miastem na półwyspie, choć faktem jest, że ze zjawiskiem tym zmagano się także w innych jego częściach. Jednym z najpoważniejszych skutków nadmiernego zagęszczenia było gigantyczne zanieczyszczenie miasta. Przez całą republikę i w pryncypacie odpowiedzialność za utrzymanie Rzymu w czystości spoczywała na edylach kurulnych i plebejskich. W artykule omówione zostało zagadnienie dotyczące zakresu ich obowiązków oraz podjęta próba udzielenia odpowiedzi na pytanie, czy to oni ponoszą winę za zły stan sanitarny stolicy.