Ontologiczny generator testów wiedzy z tekstów na przykładzie wiedzy o geografii Polski - Krzysztof Pancerz; Andrzej Burda; Piotr Grochowalski; Wiesław Paja (Barometr Regionalny, 2023)
W pracy opisano budowę prototypu ontologicznego generatora testów wiedzy z tekstów. Pytania zamknięte do testów wiedzy generowane są na podstawie kluczowych pojęć zaczerpniętych z tekstów, a także na podstawie struktur wiedzy reprezentowanych w formie ontologii OWL. Przedstawiona w artykule ontologia OWL obejmuje wybrane zagadnienia z zakresu geografii Polski. Przedstawiono wszystkie ważne etapy zrealizowane w prezentowanych badaniach, tj. tworzenie ontologii OWL m.in. na podstawie publicznie dostępnych zasobów informacyjnych, opracowanie mechanizmu generowania pytań, prototypowe wdrożenie generatora.