РОЗРОБЛЕННЯ МАТЕМАТИЧНОЇ МОДЕЛІ РУХУ КЕРОВАНОЇ ПАРАШУТНОЇ СИСТЕМИ ДЛЯ ТОЧНОГО ПОВІТРЯНОГО ДЕСАНТУВАННЯ ГРУПИ ВАНТАЖІВ - Д.М. Крицький; С.А. Яшин; О.С. Крицька; М.В. Пивовар; А.О. Крікун (Системи озброєння і військова техніка, 2025)
Предметом вивчення є принципи, моделі та методи організації структури та управління системи точного групового повітряного десантування вантажів на керованих парашутах. Метою є зменшення дистанції відхилення від курсу та зменшення часу на виконання польоту траєкторією, що задана контрастним маркером на землі. Завдання: виконати аналіз операцій скидання та особливостей процесу десантування з урахуванням небезпечних станів; виявити системноутворюючий елемент для організації впорядкованого та скоординованого спуску групи систем “парашут-вантаж”, а також розробити її математичну модель руху. Аналіз публікацій показав потребу в доставці групи вантажів з одного проходу. Визначені механізми дії та основні положення системи точного повітряного десантування групи вантажів, що упорядковують траєкторії спуску, заходу на посадку і приземлення вантажів на плануючих керованих парашутах. Системоутворюючим елементом впорядкованого та скоординованого спуску групи систем “парашут-вантаж” встановлено інформаційно-керуючу підсистему (ІКПС). Розроблено математичну модель руху керованої парашутної системи для випадку немоторизованої КПС із висоти скидання у чотири кілометри. Створено математичну модель руху керованої парашутної системи для випадку немоторизованої КПС із висоти скидання у чотири кілометри, що стане основою для подальших попередніх прогнозів траєкторій скидання груп вантажів на різних висотах польоту. В свою чергу це дозволить зменшити час на опрацювання моделі, а, відповідно, провести більше аналітичних експериментів щодо вдосконалення параметрів.