Нормативно-правові ознаки страхової діяльності у сфері транспорту - Денис СВІТЛИЧНИЙ (Економіка та право, 2024)
Систематизовано основні нормативно-правові ознаки страхової діяльності у сфері транспорту, які виокремлюють їх від інших фінансових установ і страховиків з інших галузей і сфер людської діяльності, визначають правовий статус «транспортних» страховиків, правовий режим їх діяльності і у майбутньому зможуть запропонувати варіанти удосконалення відповідної нормативної баз: захист страхових інтересів учасників страхових правовідносин у сфері транспорту (страховий захист); страхування ризиків у сфері транспорту, пов’язаних з життям, здоров’ям, володінням, користуванням і розпорядженням майном, з відшкодуванням страхувальником заподіяної ним шкоди особі або її майну, а також шкоди, заподіяної юридичній особі, у разі настання страхових випадків, визначених договором страхування; обов’язковість або необов’язковість (факультативність) виникнення правового зв’язку між страховиком та іншими учасниками відносин у сфері транспорту; незамінна роль договорів страхування у сфері транспорту у визначенні страхових випадків та інших умов страхування; визначеність предмета договору страхування і об’єкта страхування у сфері транспорту; діяльність у формі суб’єкта підприємництва з метою отримання прибутку або діяльність з метою отримання соціального ефекту у сфері транспорту; зацікавленість страховиків в усуненні причин та умов, що сприяють настанню страхових випадків у сфері транспорту; здійснення страхового захисту учасників відносин у сфері транспорту коштом фондів, що формуються шляхом сплати страхувальниками страхових премій (платежів, внесків), доходів від розміщення коштів таких фондів та інших доходів страховика, отриманих згідно із законодавством.