Акредитація та сертифікація як типові методи верифікації в Службі безпеки України - С.В. Прокопченко (Збірник наукових праць Харківського національного університету Повітряних Сил, 2021)
У статті висвітлюються аспекти верифікації при розробленні та виробництві озброєння, військової техніки, а також іншої продукції оборонного призначення, до якої відносяться спеціальні технічні засоби для зняття інформації з каналів зв'язку та інші технічні засоби негласного отримання інформації. Верифікація визначається за термінологією нормативних документів НАТО в якості набору видів діяльності, що порівнює продукт життєвого циклу системи озброєння та військової техніки, з необхідними характеристиками цього продукту. Наведені рекомендовані етапи верифікації, склад результатів верифікації та дії з керування результатом верифікації. Розглянуто умови узгодження заходів з верифікації та типові методи верифікації. На прикладі акредитації на відповідність вимогам ДСТУ ISO/IEC 17025:2017, ДСТУ ISO/IEC 17024:2012, ДСТУ EN ISO/IEC 17021-1:2015 та сертифікації продукції оборонного призначення, послуг, персоналу в Службі безпеки України із застосуванням ДСТУ ISO/IEC 27001:2015 “Методи захисту системи управління інформаційною безпекою. Вимоги”, ДСТУ STANAG 4107:2018 “Вимоги НАТО щодо проектування, розроблення та виготовлення” та пропонується механізм впровадження міжнародних стандартів і стандартів НАТО в Україні.