Ochrona konsumentów w Polsce w zakresie prawa do informacji i edukacji - Mira Malczyńska-Biały (Facta Simonidis, 2010)
Artykuł oparty został na analizie aktów prawnych, dokumentów oraz literatury przedmiotu i ma na celu przedstawienie stopnia ochrony praw polskich konsumentów w zakresie informacji i edukacji. Ochrona praw konsumentów w aspekcie informacyjno-edukacyjnym ukazana została na tle pozostałych praw konsumenta, tj. prawa do bezpieczeństwa i ochrony zdrowia, ochrony interesów ekonomicznych, efektywnego systemu dochodzenia roszczeń oraz zrzeszania się i reprezentacji. W publikacji scharakteryzowano wybrane akty prawa unijnego i krajowego w zakresie edukacji i informacji konsumenckiej. W kontekście instytucjonalnym omówiono kompetencje poszczególnych podmiotów ochrony praw konsumenta w zakresie edukacji i informacji. W dalszej części analizie poddano wybrane aspekty polityki edukacyjnej i informacyjnej rządu, zawarte w „Strategii polityki konsumenckiej na lata 2010-2013”.