Najwyższa Izba Kontroli w Drugiej Rzeczypospolitej - Andrzej Sylwestrzak (Czasopismo Prawno-Historyczne, 1992)
Osiągnięcia przedwrześniowej Rzeczypospolitej w zakresie organizacji i funkcjonowania kontroli nie pozostały bez wpływu na NIK w Polsce Ludowej, charakteryzując się również znaczną oryginalnością na tle ówczesnych rozwiązań w innych państwach burżuazyjno-demokratycznych. Podkreślić warto, iż mimo braku własnej państwowości w XIX w., zgromadzono wiele doświadczeń funkcjonowania polskich instytucji kontroli wykształconych w dobie Księstwa Warszawskiego i Królestwa Polskiego. Te właśnie doświadczenia w poważnym zakresie zaważyły również na wypracowaniu w II Rzeczypospolitej nader oryginalnej koncepcji NIK i warto im poświęcić uwagę.