Ocena Oporu Ruchu Strugi Środka Coulomba-Mohra na Podstawie Rozwiązania Pewnego Typu Zagadnienia Brzegowego dla Naprężeń - B. Ponder (Engineering Transactions, 1979)
Przedstawiono sposób określania oporu ruchu strugi ośrodka Coulomba-Mohra w przypadku wciskania płaskiego stempla od dołu w warstwę gruntową. Oceny oporu ośrodka w początkowej fazie ruchu stempla dokonano na podstawie rozwiązania pewnego typu zagadnienia brzegowego dla naprężeń opartego na matematycznej teorii ośrodków sypkich. Omówiono algorytmy rozwiązania statyki zarówno dla ośrodka Coulomba-Mohra ze spójnością, jak i dla ośrodka idealnie sypkiego. W obu przypadkach uwzględniono ciężar własny ośrodka. Ponadto w pracy zamieszczono wyniki obliczeń badań i badań doświadczalnych nacisków na powierzchni czołowej stempla dla dwóch różnych ośrodków.