Nuolatinio pasyvaus judesio aparato taikymas, pacientams po kelio sąnario endoprotezavimo operacijos, kojos funkcijai atgauti - Asta Markauskienė; Kristina Žukienė; Gabija Stonkutė (Mokslo Taikomieji Tyrimai Lietuvos Kolegijose, 2023)
Lietuvoje kelio sąnario endoprotezavimo operacija yra viena dažniausiai atliekamų ortopedinių operacijų. Kasmet jų atliekama daugiau nei trys tūkstančiai. Tokiam aukštam endoprotezavimo operacijų skaičiui įtakos turi biologinis senėjimas bei lėtinių uždegiminių sąnarių ligų didėjimas. Kelio sąnario osteoartritu serga daugiau nei trečdalis žmonių vyresnių kaip 45 metų amžiaus. Kelio sąnario osteoartritas apriboja kelio sąnario judesių amplitudes ir turi įtakos funkcinei veiklai. Kelio judesių amplitudžių atgavimas yra vienas iš pagrindinių sėkmingo endoprotezavimo rodiklių. Norint atgauti funkciją, būtina pasiekti reikiamas judesio amplitudes. Kineziterapijos metu naudojamas nuolatinio pasyvaus judesio aparatas užtikrina ankstyvus judesius per kelio sąnarį. Tai viena iš daugelio kineziterapijos metu naudojamų priemonių ankstyvuoju pooperaciniu laikotarpiu po kelio sąnario endoprotezavimo operacijos. Teoriniu požiūriu, nuolatinio pasyvaus judesio aparato naudojimas po kelio sąnario endoprotezavimo operacijų gerina amplitudes kelio sąnaryje, padeda sumažinti pooperacinį tinimą, skausmą, gerina kraujotaką bei padeda išvengti sąaugų susidarymo. Naujausios tyrimo išvados rodo, kad po kelio sąnario endoprotezavimo operacijos nuolatinio pasyvaus judesio aparato taikymas dvi valandas per dieną kartu su pratimais žymiai padidina blauzdos lenkimo amplitudę, nesukeliant skausmo. Šio tyrimo tikslas – atskleisti nuolatinio pasyvaus judesio aparato taikymą pacientams po kelio sąnario endoprotezavimo operacijos, kojos funkcijai atgauti. Tyrimo metu atlikti skausmo intensyvumo, tinimo judesių amplitudės, raumenų jėgos ir funkcinio pajėgumo vertinimai. Įvertinus nuolatinio pasyvaus judesio aparato taikymą pacientams po kelio sąnario endoprotezavimo operacijos, skausmo intensyvumas, tinimas po kineziterapijos sumažėjo, blauzdos judesių amplitudė, raumenų jėga, funkcinis pajėgumas padidėjo statistiškai reikšmingai (p<0,05).