Położenie prawne i ekonomiczne ludności niemieckiej w Polsce w latach 1945-1949 - Tomasz Browarek (Facta Simonidis, 2009)
W latach 1945-1949 ludność niemiecka w Polsce była traktowana jako bezpaństwowcy, przeznaczeni do wysiedlenia do radzieckiej lub brytyjskiej strefy okupacyjnej. Z tego też powodu, ludność ta nie posiadała wówczas żadnych praw obywatelskich. Pozbawiono ich także majątku oraz objęto obowiązkiem pracy. Przy wypłacie pracownikowi niemieckiemu potrącono 25-35% zarobku na cele odbudowy kraju. Wskutek tego Niemcy w Polsce zmagali się trudnymi warunkami bytowymi. Zły stan sanitarny i słaba aprowizacja powodowały nasilenie epidemii chorób zakaźnych. Znaczna część Niemców była przetrzymywana w obozach, gdzie panowały fatalne warunki, i w których dochodziło do licznych nadużyć.