ТАКТИКА ХІРУРГІЧНОГО ЛІКУВАННЯ ГОСТРОГО НЕКРОТИЧНОГО ПАНКРЕАТИТУ З ВИКОРИСТАННЯМ МІНІІНВАЗИВНИХ ДІАПЕВТИЧНИХ ВТРУЧАНЬ - І. V. Khomiak; М. V. Коstylev; О. V. Rotar; V. І. Rotar (Клінічна хірургія, 2017)
Розроблена та впроваджена тактика хірургічного лікування гострого некротичного панкреатиту (ГНП) з використанням мініінвазивних діапевтичних втручань. Пункція та дренування під контролем ультразвукового дослідження (УЗД) були остаточним хірургічним методом лікування 61% хворих з приводу інфікованих патологічних вогнищ, у 39% пацієнтів - етапом підготовки до відкритої некрсеквестректомії, що сприяло зниженню післяопераційної летальності до 4%.